Trainen bij Systema Lage Landen!

Systema is een manier om je lichaam en geest goed te leren gebruiken. In de training bij Systema Lage Landen ligt de nadruk op het omgaan met fysieke confrontaties. We bouwen de training dan ook bijna altijd als volgt op: warming-up, basis oefeningen die naar moeilijkere oefeningen leiden en we sluiten af met een toegepaste oefening. Hierbij pas je wat je net geoefend hebt toe in een dynamische situatie.

Grat en Bart met mestraining

Net als bij Karate heb je verschillende Systema stijlen, bij Systema Lage Landen geven we les in de Ryabko en Vasiliev stijl. Doordat Systema gebaseerd is op principes en niet op technieken, is het goed te combineren met andere sporten en vechtsporten. Zo trainen er onder andere Aikido, Tai Chi, Jodo en Niten Ichi Ryu beoefenaars met ons mee.

Juist omdat Systema zo vrij en breed toepasbaar is kiezen we er voor om vanuit één specifieke stijl les te geven. We hebben gemerkt dat dit duidelijker is en ervoor zorgt dat mensen de basisprincipes sneller begrijpen en leren toepassen. Systema is al heel breed, maar wie daarnaast nog extra verbreding zoekt kan altijd andere (vecht)sporten naast Systema doen.

Waarom Systema?

Verschillende mensen trainen Systema om verschillende redenen. Veel mensen trainen om een of een combinatie van de onderstaande redenen: veiligheid en zelfverdediging, training van lichaam en geest en/of om gezond en fit te blijven.

Veiligheid en zelfverdediging

In Nederland hebben de meeste mensen het geluk in een veilige omgeving te wonen. Desondanks kan het voorkomen dat je een keer in een vervelende situatie beland. Bij Systema Lage Landen trainen we om hier fysiek en mentaal mee om te gaan. Zodat je in staat bent wat je geleerd hebt ook daadwerkelijk te gebruiken wanneer het nodig is. Systema wordt dan ook regelmatig ingezet bij trainingen voor agenten, beveiligingspersoneel en defensiemedewerkers.

Trainen lichaam en geest

Systema training is er in eerste plaats op gericht dat je je lichaam en geest goed leert gebruiken. Zonder dit kan je jezelf niet verdedigen. We maken we gebruik van bepaalde basisprincipes: een goede houding, adem en beweging, een juiste balans tussen spanning en ontspanning, en bovenal leren we kalm te blijven. Omdat deze basisprincipes ook toepasbaar zijn wanneer je andere dingen doet, wordt Systema vaak gebruikt als aanvulling op andere trainingen. Bijvoorbeeld door vechtsporters, hardlopers en basketballers.

Gezondheid en fitheid

Bij Systema leer je je lichaam en geest optimaal gebruiken. Dit betekent dat je je lichaam gebruikt op een manier dat het nog lang mee kan. Veel mensen hebben bijvoorbeeld last van een te hoge basisspanning of houden vaak hun adem in. Dit levert klachten op die slecht behandeld kunnen worden omdat er vaak alleen naar symptomen wordt gekeken. Wie de basisprincipes in het dagelijks leven weet te integreren heeft daar dan ook vaak veel profijt van. Zo ervaren veel systema beoefenaars een afname in spanning en stress gerelateerde klachten, zoals rsi en hoofdpijn.