Systema en Russische vechtkunst

Systema is een Russische vechtkunst. Net zoals je veel Japanse vechtkunsten hebt, zo zijn er ook verschillende Russische vechtkunsten. En net zoals je verschillende Karate-stijlen hebt, heb je ook verschillende Systema-stijlen. Desondanks hebben de verschillende Systema-stijlen veel overeenkomsten.

Overeenkomsten zijn bijvoorbeeld dat ze vaak meer gebaseerd zijn op het leren van principes dan van technieken, dat ze vaak gericht zijn op reële situaties (dus bijvoorbeeld niet op wedstrijden) en dat er is weinig hiërarchie (geen banden). Wat zijn dan de verschillen? Binnen de Systema-stijlen ligt het verschil vooral in de manier van lesgeven, de benadering van het interne kant van de vechtkunst en de manier waarop de training voor de realiteit vormgegeven wordt.

Systema bij Systema Lage Landen: Systema Ryabko/Vasiliev

Guido, Xander en Bart

Reality based

Bij Systema Lage Landen trainen we in de Ryabko/Vasiliev stijl omdat deze stijl het beste bij ons past. De principes van ademhaling, houding, beweging en de juiste spanning vormen de basis. De oefeningen tijdens de les zijn van het begin naar het eind steeds reëler, waarbij je zelf je lichaam leert gebruiken. Hierbij is het doel dat uiteindelijk je lichaam zelf weet wat het moet doen en je niet hoeft na te denken, tijdens een gevecht heb je hier ook geen tijd voor.

Intern werk

Intern werk kan wat vaag klinken, maar bij ons betekent het dat je leert jezelf en anderen 'aan te voelen'. Bijvoorbeeld dat je zelf voelt dat je niet helemaal goed staat. Of nog beter, dat je voelt dat je tegenstander niet helemaal goed staat en je hem of haar uit balans kan brengen. Om dit te leren en om je lichaam te leren wat het moet doen is het belangrijk om precies op de goede snelheid te trainen. Niet te snel want dan wordt je slordig en leer je je lichaam fouten aan. Niet te langzaam want dan wordt je niet uitgedaagd en leer je niks nieuws.

Vrij werk

Systema Ryabko/Vasiliev is één van de vrijere Systema stijlen. Dat betekent dat we je voor oefeningen wel vertellen wat je moet doen, maar niet hoe je het moet doen. Terwijl je bezig bent geven we je feedback en tips over hoe je je werk kan verbeteren. Dat kan heel concreet zijn hoe je met een bepaalde aanval om kan gaan, maar vaak gaat het over het verbeteren van de toepassing van de basisprincipes.